Kariyer danışmalığına genel bakış...
Endüstri Devrimi’nden önce bugünkü gibi bir kariyer algısı yoktu. Kişilerin işini, ailelerinin meslekleri belirlerdi. 1850’de Endüstri Devrimi’nin de etkisiyle büyük şehirlere göç arttı. İşe alınacak bireylerin beceri ve kişilikleri değerlendirilmeye başlandı. Böylece “mesleki yönlendirme” denilen yeni bir disiplin ortaya çıktı. Bu disiplin içinde kariyer danışmanları, kendi subjektif yönlendirmelerini de kattıkları test ölçümleri ile kişileri mesleklere yönlendirmeye başladılar. Halen birçok kurumda meslek seçimi ve kariyer planlaması bu şekilde yapılmaktadır.
Günümüzde, teknolojik gelişmelere bağlı olarak “iş” kavramı iyice değişti. Kariyer artık “iş saatlerinin” dışına taşmış, kişinin kimliğini belirleyen bir kavram haline geldi. Bu yeni “iş” yaklaşımı ve yepyeni mesleklerin ortaya çıkması yeni bir kariyer danışmanlığı ihtiyacını doğurdu.
Bu yeni dönem kariyer danışmanlığına “yaşam tasarımı” deniyor. Biz de insparkus’ta kişilerin kariyerlerinde ne yapması gerektiğini onlara dikte etmiyor, onlara koçluk yaparak “geleceklerini tasarlamalarına” destek oluyoruz.
insparkus’un uyguladığı yöntemler ve dayandığı teoriler...
Sürece Güven
Gelecek belirsizdir, her şeyi önceden planlamak imkansızdır. “Planlı Oluvermek” teorisine göre iyi bir kariyer gelişimi için hem planlı olmak hem de tesadüfleri ve değişimi dikkate almak gerekir.
Bu metot ile kişinin hedef koyması, plan yapması, yaratıcı sürecin kendisine getirdiklerini görmesi, geleni değerlendirmesi ve sonraki adımı yapılandırması sağlanır.
Sanat Terapisi
Bu yöntem, dile gelmemiş duygu ve düşüncelerin, imajlar aracılığı ile ortaya çıkmasına yardımcı olur. İç dünyamız kağıda yansıdığında; onu görmek, algılamak, ayrıştırmak, araştırmak ve anlamlandırmak daha kolay olur.
Sesli Yönerge
Kişinin, hedeflerini gözünde canlandırıp hissetmesine yardımcı olur. Bu yöntem ile kişi, geleceğin bir provasını yapma imkanı bulur; hayalini kurduğu yaşantının kendisine neler hissettirdiğini bizzat yaşama fırsatı yakalar. Sesli yönergeler sadece görsel değildir, tüm duyulara hitap eder. Yapılan deneyler, sadece sesli yönerge tekniğini uygulayan sporcuların, düzenli egzersiz yapan sporcular kadar etkin performans sergilediklerini ortaya koymuştur.
İhtiyaçlar Hiyerarşisi
Gelecek tasarımında amaç, kişinin “kendini gerçekleştirmesi”, yani tüm potansiyelini kullanarak tatmin olabileceği bir hayatı yaşamasıdır.
Bununla birlikte aksiyon planlama süreçlerinde kişinin bugün hangi ihtiyaçlarının karşılanması gerektiği dikkate alınır. Bir yandan kendini gerçekleştirebileceği yolda ilerlerken, bir yandan bugünkü ihtiyaçlarını karşılayacak bir ilk adım atması gözetilir.
Akış Teorisi
Kişilerin mutlu oldukları anları tespit etmek için binlerce kişi üzerinde araştırmalar yapılmıştır. İnsanlar genellikle zor ve anlamlı bir aktiviteyi gerçekleştirmek üzere gönüllü bir çaba ile bedeninin veya beyninin sınırlarını zorladıklarında mutlu olduklarını ifade etmişlerdir. Bu anlarda kişi elindeki işe tamamen odaklanır ve zamanın nasıl geçtiğini anlamaz. Kendisini “akışta” olarak tarif eder. Akış teorisi, “iş”in keyifsiz olması gerekmediğine, aksine hayatın en keyifli alanı olabileceğine dair sağlam kanıtlar ortaya koymuştur.